Hoe houden we de horeca leuk in corona-tijd?
Hoewel het voor de meeste horecaondernemers wel zo voelt, is de tweede lockdown waarmee horecaondernemers te kampen hebben niet het einde van de wereld. Want je kunt van iets magisch dat kerst toch is nog steeds best iets leuks maken. Hoe? Door vooral creatief te zijn en in eerste plaats te denken vanuit klantvriendelijkheid en service en minder aan de omzet. Al kun je met alternatieve kerstactiviteiten nog best een eind komen en kan daar zelfs de kassa aardig vol van raken.
Op deze manier houd je wel steeds feeling met je klanten, en dat is ook veel waard
Want je zaak is gesloten, maar je hebt nog wel de beschikking over je personeel en je kunt nog steeds allerlei lekkers bereiden. Daar kun je dus wel wat mee. Zo kun je ook tijdens de kerst werken met afhaalmenu’s, zoals de meeste horecaondernemers dat nu ook al doen. Tijdens kerst echter, ga je iets compleet anders aanbieden dan je nu doet. Inderdaad, kalkoen bijvoorbeeld. Je kunt tijdens de kerst gourmets en fondues aanbieden en geeft bij alles wat je bezorgd of wat afgehaald wordt iets extra’s voor de aankleding van de tafels bij de mensen thuis. Die mogen bij de mensen thuis best in jouw huisstijl opgemaakt worden toch? Wat je ook kunt doen- al kun je dat slechts beperkt doen- is bij de mensen thuis koken, ’s middags ergens en ’s avonds ergens. Het zijn er slechts twee per kerstdag, maar toch. Je houdt zo wel feeling met de klant. En ook dat is belangrijk.
Breng je kerstmenu’s niet met de auto maar met een arrenslee en de Kerstman
Heb je er wel eens aan gedacht om de menu’s die je bezorgt nu eens niet met een scooter of auto te bezorgen, maar met een heuse arrenslee? De meeste bestellingen zijn ongetwijfeld in de buurt, Kerstman voor op de slee en je zet je bedrijf toch maar even weer mooi op de kaart. Het levert je niet ene extra gevulde kassa op, maar welk veel goodwill. En dat is onbetaalbaar. Wat een idee kan zijn om toch omzet te scoren is het inrichten en plaatsen van een foodtruck op ene strategische plaats in je dorp of stad. Serveer er maaltijden, lekkernijen en bereid ter plekke favoriete gerechten van de klant. Je kunt daar standaard menu’s, kerstmenu’s en speciale losse gerechten verkopen. Kies voor een plek waar veel mensen komen en waar mensen de auto kunnen parkeren. Kan zomaar eens een schot in de roos zijn.
Zet samen met andere ondernemers een Drive-Thru op
Wat al veel gebeurt en wat je ook met de kerst kunt doen- eventueel samen met andere ondernemers- is het opzetten van een Drive-thru. Denk maar eens aan de McDrive. Het is immers nog steeds beter goed gejat dan slecht bedacht en als iedereen nou in de auto gaat eten, dan kun je best een koortje inhuren die voor wat gezelligheid rond de geparkeerde auto’ s zorgt. Zorg dat je voor de kerstdagen een groot terrein tot je beschikking hebt. Dan kun je bijvoorbeeld denken aan de parkeerplaats van de voetbalclub, om maar iets te zeggen. Misschien wordt het wel een terugkerend evenement, wie weet.
Serveer het kerstmenu op de speciaal ingerichte hotelkamers
Heb je een restaurant en volop hotelkamers? Bied dan een arrangement aan waarbij mensen op hun kamer op speciaal voor de gelegenheid neergezette tafels en stoelen hun kerstdiner eten. Kunnen ze meteen na het diner uitbuiken op het hotelbed. Richt de hotelkamers in kerstsfeer in en breng de mensen hun tweede, derde, vierde of vijfde gang als ze er aan toe zijn. Wanneer ze dat precies zijn, daar kun je vast wel iets leuks voor bestellen.
Of gooi het eens over een heel andere boeg
Je kunt het uiteraard ook over een heel andere boeg gooien. In plaats van een restaurant runnen, huur je gedurende de kerstdagen een paar kramen in de stad of dorp en ga je bijvoorbeeld oliebollen verkopen, of speciale soep. Zo komt er toch nog iets inde kassa. Bovendien wil het personeel vaak graag ook iets doen. Zet bij je kraam een grabbelton neer. Mensen kunnen voor 5 euro grabbelen. Jij zorgt uiteraard voor mooie prijzen in de vorm van bijvoorbeeld dinerbonnen en uiteraard prullaria. Hartstikke leuk, en geheid dat iedereen die oliebollen of soep komt halen meedoet, en even grabbelt in de ton.
Verzorg een live kookshow en verzorg zelf de ingrediënten
Misschien nog wel het leukste is om samen met de klant online te gaan koken, live wel te verstaan. Jij kunt zorgen voor de juiste gerechten en ingrediënten en geeft twee keer per kerstdag een masterclass. Die kun je eventueel van te voren al opnemen. Kunnen de mensen thuis met de beste ingrediënten en met jou als top kok met gouden tips een overheerlijke kerstmaaltijd bereiden. Reken er maar op dat dit echt leuk is. Je kunt ook dit eventueel combineren met andere zaken, zoals de wijnhandel naast je die ook live vertelt welke wijn (vooraf al bij de wijnhandel ingekocht uiteraard) je er welke wijn bij kunt nemen. De kassa raakt zo toch iets voller en je biedt mensen een leuke middag of avond met overheerlijk eten. Ook dit zou je als het in de smaak valt best eens per maand of zelfs elke week kunnen doen. Mits de mensen maar wel de gerechten en ingrediënten via jou inkopen.
Covid-19 of niet, we moeten er toch het beste van maken
En zo zijn er tijdens de kerstdagen voldoende mogelijkheden om van kerst toch iets magisch te maken. Covid-19 of niet, we moeten er toch het beste van maken. Wellicht dat het volgend jaar rond deze tijd allemaal alweer heel anders is. Bij de pakken neerzitten heeft geen zin. Dus huur een kraam, een foodtruck of bereid je voor op de online workshop live cooking die je gaat verzorgen. Want uiteraard zorg je wel dat de kookshow er gelikt uitziet. Denk vooral ook aan je reputatie. Zorg dus gewoon voor een perfecte show – met entertainment?- die klinkt als een klok en waaraan de nodige aandacht is besteed.