Eetbare Bloemen: Een Nieuwe Horeca Trend?
Eetbare bloemen op het bord, het lijkt op het eerste gezicht wat apart. Zitten gasten in de horeca daar wel op te wachten? Kan een rozenbloem echt een gerecht opfleuren? En waarom zou je als restauranthouder een garnering van viooltjes op een dessert doen?
Bloemen kunnen voor meer gebruikt worden dan een vaas alleen, zo blijkt uit deze nieuwe culinaire trend. De sceptische horeca ondernemer kan er maar beter op tijd bij zijn, want deze trend heeft een grote kans om een ‘blijvertje’ te worden.
En het gaat verder dan alleen de traditionele artisjok.
Want ook andere bloemsoorten hebben heerlijke smaken en kleuren. Zelfs bij dranken kan een ‘confetti’ van rozenblaadjes (bijvoorbeeld bij champagne) een unieke ervaring opleveren.
Bloemen Voor Een Kleurrijke Presentatie
Net als bij gewone ingrediënten kan je eindeloos combineren met een bloem. Het is een lust voor het oog én het kan bovendien al snel een leuk gesprek opleveren met je gasten.
Toch is het niet per se de smaak die het gebruik van bloemblaadjes zo populair maakt. De eetbare garnering kan vooral voor de presentatie heel belangrijk zijn.
Het vergt niet veel inlevingsvermogen om te zien hoe bloemen garnering kunnen opvrolijken.
De kleurrijke toevoeging voor de garnering zal gasten direct opvrolijken. Wanneer je bovendien bij het serveren vermeld dat de bloemen eetbaar zijn, begint direct de ontdekkingstocht. Want een bloem die geschikt is voor consumptie zal niet zomaar te koop zijn in de supermarkt. Dit is waar het aspect van klantbeleving je gerechten een mooie boost kan geven.
Klantbeleving In De Horeca
Als horeca ondernemer heb je slechts beperkte middelen om de klantbeleving te verbeteren. Het moet naast leuk natuurlijk ook winstgevend blijven.
Inderdaad, bij ondernemerschap gaan creativiteit en financiën altijd hand in hand.
Daarom is een toevoeging van zoiets simpels als een eetbare bloem juist zo leuk. Het kan perfect in de reeds bestaande gerechten worden toegevoegd. En het brengt elke keer weer die verbaasde lach op de gezichten van je gasten.
“Ober, kan je dit eten?”
Ja natuurlijk, het is zelfs lekker! Echte bloemen gebruiken als ingrediënt is absoluut niet nieuw, het is een concept dat al sinds mensenheugenis bestaat.
Maar zoals tegenwoordig wel vaker het geval bij ons voedsel, is de kennis rondom dit onderwerp langzaam maar zeker in de vergetelheid geraakt. De kans is groot dat er ook veel horeca ondernemers bestaan die onbekend zijn met eetbare bloemen. Laten we daarom eens kijken naar een aantal interessante voorbeelden.
Welke Soorten Bloemen Zijn Eetbaar?
Klinkt ontzettend interessant natuurlijk, maar zijn bloemen uberhaupt wel bruikbaar als ingrediënt? En bovendien: eetbaar staat niet altijd gelijk aan ‘lekker’. Daarom is het goed om eerst een selectie te maken van geschikte bloemsoorten.
Om direct wat leuke ideeën te geven, hebben we alvast onze persoonlijke top 10 gemaakt ter inspiratie. De onderstaande soorten zijn niet alleen een lust voor het oog, maar kunnen ook prima in vele typen gerechten worden verwerkt:
- Rozen: Hoewel de standaard rozen bij de bloemist niet voor consumptie geschikt zijn, telen verschillende Nederlandse rozenkwekers ook eetbare soorten. Deze worden al aan vele horeca gelegenheden verkocht. Rozen zijn uiteraard de koning onder de bloemen (en perfect om te verwerken in een voorgerecht).
- Vlierbloesem: Het vroege zomerseizoen is ideaal voor het gebruik van deze witte bloemetjes. Vlierbloesem wordt vaak verwerkt in limonade (of thee) als zoete verfrissing. Maar je kunt er ook siroop van maken, bijvoorbeeld voor een cheescake.
- Goudsbloemen: Ben je vooral op zoek naar iets unieks, dan zijn goudsbloemen een pareltje. Zelf telen is niet ingewikkeld. En het groeiseizoen is lang. De grote (veelal oranje) bloem kan zo gegeten worden, of tot siroop worden verwerkt.
- Oost-Indische kers: Deze gezonde plant is vooral zo fijn omdat werkelijk elk onderdeel lekker blijkt te zijn. Van wortel tot bloem: de peperachtige smaak is een mooie toevoeging in vele gerechten. Het loont dus zeker de moeite om de Oost-Indische kers zelf op te telen en bijvoorbeeld in een salade te verwerken.
- Bloem van de radijsplant: Radijsjes laten uitgroeien levert prachtige bloempjes op. Wanneer je in de eigen groentetuin dus teveel radijsjes op ziet komen, kan ook het laten staan van de plant een mooi ingrediënt opleveren. De witte, roze of paarse bloemen zijn eetbaar en smaken hetzelfde als de radijs.
- Bloem van de rucolaplant: Dé smaakmaker in elke salade levert ook een mooie gele bloem op, welke zoeter is dan de bladeren. Maar ook de kick die in de bladeren zit, zal je in de honing-achtige bloem terug vinden. Heerlijk peper-achtig en perfect voor directe consumptie.
- Viooljes: Ideaal voor decoratie bij desserts. De vele kleuren van de kleine bloemetjes zijn een lust voor het oog. Bovendien is de milde smaak een goede eigenschap voor garnering.
- Madeliefjes: Naast de blaadjes kunnen ook de schattige wit-gele bloemetjes worden gegeten. Vooral geschikt voor voorgerechten en desserts. Licht bitter en kruidige smaak.
- Korenbloemen: Voornamelijk ter decoratie, want deze kleurrijke bloemen zullen niet veel smaak bevatten. Toch een mooie kandidaat om gerechten direct op te fleuren.
- Lavendel: De geur is niet alleen uniek, maar ook de smaak is uitgesproken. Het is beter deze helende plant niet direct te eten, maar als ingrediënt te verwerken (tot bijvoorbeeld suiker).
Uiteraard is deze lijst slechts een kleine selectie van de weelde aan mogelijkheden. Er zijn voldoende horeca leveranciers die eetbare bloemsoorten leveren aan hotels, restaurants en café’s. Informeer er eens naar de volgende keer dat je inkoop doet!
Meer Ideeën Om Jouw Restaurant Te Verbeteren?
Bij HorecaXplosion zitten we bomvol ideeën om jouw restaurant een duwtje in de goede richting te geven. We helpen je graag om met de laatste horeca trends mee te gaan.
Dit doen we vooral door te helpen bij het uitwerken van nieuwe concepten. We leveren hierbij onder meer gepersonaliseerd drukwerk, gerichte online marketing, maar assisteren ook graag bij grafisch ontwerp. Natuurlijk denken we hierbij mee met jouw wensen.
Meer informatie? Neem gerust eens een kijkje bij onze mogelijkheden. Vele tevreden horeca ondernemers gingen je al voor. Maar ook jouw onderneming helpen we graag op weg met nieuwe ideeën. Wil je direct (vrijblijvend) wat ideeën doorspreken, dan ben je welkom om contact met ons team op te nemen. Graag tot snel!